Samtal Med Sveriges Mest Hållbara Varumärke 2018

Coop - Vinnaren av Sustainable Brand Index 2018

Coop - Vinnaren av Sustainable Brand Index 2018

I april 2018 utsågs Coop till vinnare av Sustainable Brand index i Sverige. I och med detta kan matvarukedjan titulera sig 2018 års mest hållbara varumärke enligt svenska konsumenter. Coop har därmed tagit över förstaplatsen efter Apoteket som innehaft förstaplaceringen de senaste två åren.

Det som utmärker Coop i år är deras engagemang inom klimatfrågor. Jämfört med andra svenska varumärken presterar Coop även bra gällande mångfald på arbetsplatsen samt goda arbetsvillkor. Matvarukedjan grundades redan 1875, sedan dess de alltid känt ett stort ansvar mot sina kunder och medlemmar samt att hållbarhet är i deras DNA.

Sett till samtliga Sustainable Development Goals, anser 37% av Sveriges konsumenter att nummer 13 'Climate Action' är det viktigaste för företag att prioritera. Detta är en stor anledning till att Coops klimatfokus har blivit en sådan framgång.

Vi pratade med Coops VD, Magnus Johansson, om Coops hållbarhetsarbete och ranking i Sustainable Brand Index i år:

Grattis! Hur viktig är vinsten i Sustainable Brand Index för er?

Vi på Coop är oerhört stolta över att vinna SB som mest hållbara varumärke i Sverige, det är verkligen en toppnotering. Vi har alla jobbat hårt för att Coop ska vara Sveriges grönaste och mest ansvarstagande företag, det här är ett kvitto på att det vi gör är bra. Alla kunder och medlemmar som har gjort detta möjligt skickar vi ett stort extra tack till!

Magnus Johansson, VD Coop Sverige

Magnus Johansson, VD Coop Sverige

Coop - Sveriges Mest Hållbara Varumärke 2018

Hur driver du som VD arbetet med hållbarhet internt?

Hållbarhet är en del av vårt DNA. Vi är ju en medlemsorganisation med 3,5 miljoner medlemmar och 650 butiker i hela Sverige, det sätter prägel på hur vi arbetar. Medlemmarnas röst har alltid varit och är viktig. Mitt fokus som VD är att se till att vi ska  alla gå i takt för att leverera vårt kundlöfte om prisvärd, hållbar matglädje för våra kunder. För att förtydliga vår riktning sätter vi under 2018 nya hållbarhetsmål.

Vilken efterfrågan på hållbarhet ser ni på marknaden idag och framåt?

Vi ser en ökad efterfrågan på hållbarhet, där livsstilsfrågor får ett allt större utrymme och vi ser ett kraftigt ökat intresse för vad maten innehåller och hur den produceras. Man väljer inte det ena eller andra utan man vill helst ha allt i en och samma produkt. 

Konsumenternas ökade medvetenhet om matens påverkan på den egna hälsan och miljön driver på försäljningen av ekologiska och vegetariska livsmedel.

Dagens konsumenter ställer också höga krav på att produkterna de köper ska vara hållbart och schysst producerade. När intresset för mat ökar växer också intresset för närproducerat.

När det gäller hälsa ser vi att Sverige är ett av de länder där fetman ökar som snabbast och socker och salt överkonsumeras.

Vilka frågor inom hållbarhet kommer ni att arbeta mest med framöver?

Vi har lagt en strategi sen två år tillbaka där vi fokuserar på att driva ett hållbart sortiment, i hållbara butiker tillsammans med hållbara leverantörer. Det betyder att vi ska erbjuda våra kunder/medlemmar prisvärda hållbara (ekologiska, miljömärkta, rättvisa, hälsosamma) produkter men även arbeta med resurseffektiviseringar för att spara kostnader och miljön (tågtransporter, el, energieffektiviseringar med mera).

Vi kommer även fortsätta med våra kommunikativa utspel där vi driver de frågor som vi tycker är allra viktigast och där vi kan göra stor skillnad och engagera våra medlemmar. Det har vi alltid gjort genom tiderna och kommer att fortsätta att göra. De tydligaste utspelen de senaste åren har varit kring: ekologiska mat, knasiga grönsaker, kött och nu senast kring 'framtidens protein':

Coops kampanj om att minska köttkonsumtionen:

Till sist, vad gör ni för att vinna Sustainable Brand Index nästa år också?

Hållbarhet är en viktig del av vårt kundlöfte och Coop har legat i framkant i flera år. Jag tror att vi måste bli ännu tydligare och enklare för att nå fram i bruset. Och bli ännu bättre i genomförandet i butik, online eller i appen, där våra kunder befinner sig. Jag tror även på samarbeten med såväl leverantörer, startups, NGOs och duktiga kockar som Paul Svensson och Lotta Lundgren för att få oss att bli ännu bättre – och vinna förstaplatsen även nästa år!


Se hela rankingen och ladda ner rapporten från 2018 Sustainable Brand Index här.

Sustainable Brand Index är Nordens största oberoende varumärkesstudie med fokus på hållbarhet. Med utgångspunkt i mer än 40 000 konsumentintervjuer i Norden och i Nederländerna söker studien svar på hur hållbart ert varumärke uppfattas, varför det uppfattas så och vad ni ska göra åt det. Studien innefattar också en omfattande trendanalys, analys av konsumentbeteenden och strategiska rekommendationer. Varumärken bedöms både på det miljö och det sociala ansvar de tär där undersökningen bygger på en kombination av kvalitativa och kvantitativa analyser. Resultatet av detta ger en djup inblick i konsumenternas uppfattningar kring varumärken och hållbarhet.

Read the article in English here.